לשכת ראש הממשלה הודיעה אמש כי "השינויים שמבקש חמאס לעשות בהצעה הקטארית נמסרו לידינו אמש ואינם מקובלים על ישראל. לאחר הערכת מצב, הנחה ראש הממשלה בנימין נתניהו להיענות להזמנה לשיחות קרבה ולהמשיך את המגעים להשבת חטופינו על יסוד ההצעה הקטארית שישראל הסכימה לה". עוד הודיעה הלשכה כי צוות המשא ומתן יצא היום (ראשון) לשיחות בקטאר.

עוד אתמול, בשעה 22:00,  התכנס הקבינט המדיני-ביטחוני להתכנס לדיון בנוגע להיערכות לתקופת הפסקת האש, בדגש על הסוגיות ההומניטריות. דריכות עצומה נרשמה בישראל, על רקע עסקת החטופים המסתמנת. מקור ישראלי אמר ל"מעריב" כי "ישראל נערכת לאפשרות של הסכם, אך עם עיניים פקוחות. הדרישות הביטחוניות לא יומרו – גם אם המחיר יהיה עיכוב ביישום".

על רקע המראתו של נתניהו לפגישה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסר: "מטרתה המרכזית של המלחמה היא מיטוט חמאס. הבטחה באשראי של "פירוז הרצועה" בעתיד ועסקה חלקית כעת שכוללת נסיגת כוחות צה"ל משטחים שנכבשו, שחרור מאות מחבלים רוצחים, והנשמת חמאס בכמויות סיוע הומניטרי - מרחיקים אותנו מהשגת המטרה הזו, ומהווים פרס לטרור".

והוסיף כי "הדרך היחידה להכרעה והשבת חטופינו בביטחון היא בכיבוש מלא של הרצועה,  הפסקה מוחלטת של הסיוע ה"הומניטרי" ועידוד הגירה. אני קורא לראש הממשלה לסגת ממתווה הכניעה, ולשוב למתווה ההכרעה".

על סדר היום: הפיכת אזור רפיח לאזור סיוע הומניטרי מוסדר, כאשר יעודדו את האוכלוסייה לעבור דרומה, לאזור שבו יישארו כוחות צה"ל אחרי נסיגה חלקית בהתאם לתנאי ההסכם.  ראש הממשלה נתניהו ביקש מצה"ל להכין תוכנית פעולה למעבר רפיח עד יום חמישי הקרוב. הערב חברי הקבינט במדיני-ביטחוני ידונו בנושא - ללא החלטות בשלב זה.

בכיר ישראלי התייחס להתפתחות ואמר כי "עכשיו זו מלאכת המשא ומתן, זה אפשרי, אסור לפספס את ההזדמנות הזאת", כך דווח בחדשות 12. עוד ביקש מדגיש שיש עדיין פערים מול חמאס, ודרך לעבור. "חשוב לעשות תיאום ציפיות מול הציבור בעניין הזה", אמר. עוד דווח כי על פי טיוטת ההסכם, הסיוע ההומניטרי יועבר ע"י האו"ם, ולא על ידי החברה האמריקאית, שעסקה בכך במהלך התקופה האחרונה. 

הטיוטה המלאה שהועברה לגורמים בישראל שונה מזו שפורסמה אתמול בתרגום מערבית. למשל: נקבע שהחלוקה של הסיוע ההומיניטרי תהיה על ידי האו״ם וסוכנויותיו בלבד, בניגוד לרושם שהעניין עוד יוסכם בין הצדדים (סעיף 3). סמוטריץ׳ כזכור רואה בעניין החלוקה נדבך קריטי בהכרעת חמאס.

טיוטת ההסכם עם חמאס (צילום: צילום מסך רשת X)
טיוטת ההסכם עם חמאס (צילום: צילום מסך רשת X)

טיוטת ההסכם עם חמאס (צילום: צילום מסך רשת X)
טיוטת ההסכם עם חמאס (צילום: צילום מסך רשת X)

בנוסף, משפחות החטופים התכנסו לפני נסיעת ראש הממשלה בנימין נתניהו לוושינגטון בשער בגין בקריה, ואמרו כי מדובר ביום לא פשוט עבורן על רקע ההתפתחויות במתווה וויטקוף. זאת בעקבות דיווחים על כך שחמאס הביע גישה חיובית למתווה הפסקת האש של השליח האמריקני סטיב וויטקוף.

בפתח דבריה ציינה עינב צנגאוקר, אמו של החטוף מתן צנגאוקר, כי זהו היום ה-638 שבו 50 חטופים וחטופות עדיין בגיהנום של עזה. “יש על השולחן מתווה. המתווה כולל שוב פעימות ושוב סלקציה אכזרית, אבל אם הוא יתממש אפשר יהיה להתקדם להסכם כולל שישיב את כולם ויסיים את המלחמה כפי שאומר הנשיא טראמפ”, אמרה.

צנגאוקר הטילה אחריות על ראש הממשלה: “כן, אפשר היה אחרת. אם נתניהו לא היה מפוצץ את ההסכם הקודם החטופים כבר היו בבית”. עם זאת, היא הדגישה כי “ברגע הזה, שבו יש חשש כבד לחיי החטופים כתוצאה מהלחץ הצבאי, וכשחיילינו הגיבורים נופלים במלחמה שהשיגה את מטרותיה, הפסקת אש היא צו השעה”.