העדויות הפתוחות בפרשת קטארגייט נמשכות, והיום כמה עיתונאים בכירים מערוצים שונים זומנו ללהב 433. עמית סגל חשף ברשת X: "עמיתי ניר דבורי הוא העיתונאי השלישי שזומן הבוקר לתת עדות פתוחה", לצד סולימאן מסוודה ושירית אביטן כהן.
כתבת "ישראל היום" סיפרה אמש כי היא זומנה למתן עדות פתוחה בפרשה במשרדי להב, והיא אכן הגיעה לשם הבוקר. "האם בישראל 2025 יש עדיין חיסיון עיתונאי? זומנתי למתן עדות ב-433 בשעה עשר מחר בבוקר. אז נגלה", כתבה ברשת X. ההערכה היא שבכוונת החוקרים לזמן עיתונאים נוספים היום ובימים הקרובים.
האם בישראל 2025 יש עדיין חיסיון עיתונאי?
— שירית אביטן כהן Shirit Avitan Cohen (@Shiritc) April 2, 2025
זומנתי למתן עדות ב-433 בשעה עשר מחר בבוקר. אז נגלה.
זימון של עיתונאים לחדר החקירות הוא פרקטיקה חריגה מאוד, והוא מעורר תגובות קשות במערכת הפוליטית והציבורית. ח״כ עמית הלוי (הליכוד) פנה אתמול בדרישה לקיים דיון דחוף בוועדת החוקה על מעצרו של צביקה קליין, העורך הראשי של "הג'רוזלם פוסט". "פניתי ליו"ר הוועדה רוטמן נוכח מעצרו של עורך עיתון מרכזי בישראל", כתב ח"כ הלוי, "ואם נכונה העובדה שבמהלך מעצרו נלקח הטלפון ללא צו, הרי שמדובר בדבר חמור במיוחד". הלוי ביקר בדבריו את רוב העיתונאים השותקים על המעצר: "לתדהמתי הרבה, כמעט ולא נשמע קולם של אלו שחדשות לבקרים רוממות חופש העיתונות בפיהם. לא העיתונאים הבכירים, לא מועצת העיתונות ולא ארגוני זכויות האדם".
לדברי הלוי, "חופש העיתונות וחופש הביטוי בכלל הם אבני יסוד של ישראל כמדינה חופשית ודמוקרטית, ולכן חובתנו כחברי כנסת לפקח ולוודא שגופי האכיפה פועלים כדין ושאכן מדובר במעצר הנובע מעברות פליליות שאינן חוסות תחת חופש העיתונות, וכי המעצר ולקיחת הטלפון נעשו על פי הדין".
יו"ר המחנה הממלכתי, חבר הכנסת בני גנץ, תקף גם הוא אתמול את מעצר הבית שבו נתון קליין לאחר חקירתו. "חקירה ובוודאי מעצר של עיתונאי הינם אירועים חריגים ביותר בדמוקרטיה שיש לנקוט בהם אך ורק במקרים בהם ישנו חשד פלילי מובהק ומוצק", כתב, "אני קורא ליועצת המשפטית לממשלה ולפרקליט המדינה לבחון לעומק את הצורך במעצר הבית של עורך הג'רוזלם פוסט ומקווה שכך יעשה. הפגיעה הפוטנציאלית בחופש העיתונות, שהוא ערך בסיסי בדמוקרטיה, חייבת להילקח בחשבון בקבלת החלטות".
שר התקשורת, שלמה קרעי אמר: "כוח בלתי מוגבל - משחית. זה מתחיל בעיתונאים במעצר בית ויסתיים בהפיכה משפטית על מלא. כל האמצעים כשרים להשגת השלטון. המדרון מאוד חלקלק ואת השמן עליו שופכת כנופיית שלטון החוק - ״שומרי הסף״. ואיפה השופט מלצר וארגוני העיתונאים? כשהם פתחו בחקירה מופרכת נגד יועצי ראש הממשלה במטרה לסכל את הדחת עצמם - הוספתם שמן למדורה, וכשמכניסים עיתונאי שביצע את עבודתו למעצר בית - אתם שותקים. אבל אל תטעו: כשאתם תהיו על הכוונת של הכנופייה - לא יהיה מי שיגן עליכם. את הכוח הבלתי מוגבל אתם נותנים להם בתקשורת - ואת המחיר נשלם כולנו, גם אתם".
היום זה הוא, מחר כולנו: החקירה של צביקה קליין היא איום על חופש העיתונות
עיתונאי חדשות 12 עמית סגל אמר: "המסקנה העצובה מסיפור צביקה קליין היא שזכויות העיתונאי לא מעניינות, אלא רק זכויות של עיתונאים ספציפיים. מי שאיתרע מזלו להיות דתי, או בעיתון לא הכי גדול, או אנגלוסקסי שלא מתערבב בחבר׳ה, או כל אלה, לא יזכה להגנה. ארגון העיתונאים יתעורר אחרי יומיים שינה ערבה, היועמ"שית לא תטרח לענות לשאילתות, מועצת העיתונות לא תפצה פה, נשיא המועצה כבוד השופט מלצר לא יזדעק. אם רק היה מדובר במישהו אחר המועדון היה נשרף. הטלפון שלו הוחרם בלי צו. ומגיני הדמוקרטיה לא אומרים מילה".
מארגון העיתונאים והעיתונאיות נמסר אתמול: "אנו מוטרדים ממעצרו של עורך עיתון בישראל, בפרשת קטארגייט. ביומיים האחרונים עשה ועושה הארגון בדיקות מעמיקות עם גורמי האכיפה המעורבים בעניין ונמצא עימם בקשר רציף. נאמר לנו שבמהלך חקירתו לא נשאל העיתונאי על מקורותיו העיתונאיים. מטבע הדברים, חומרי החקירה אינם מצויים בידי הארגון, ועל כן אין באפשרותנו לאמת טענות אלה. מעצר וחקירה של עיתונאי עלולים לפגוע פגיעה אנושה בחיסיון המידע וחיסיון המקורות העיתונאיים ועלולים לייצר אפקט מצנן כלפי שאר העיתונאים, ועל כן מחייבים משנה זהירות מצד כל הגורמים המעורבים".
ההערכה היא שבעקבות זימונם של עיתונאים נוספים למתן עדות היום, צעדי המחאה של ארגוני עיתונאים וחברה אזרחית נגד המהלכים רק יגברו.
גורמים המעורים בפרטי החקירה אומרים ל-"מעריב" שבעקבות בחינה של השב"כ עלה כי התנהלה מעין שרשרת אנושית, שדרכה הועברו מסרים מקטאר לאזרחי מדינת ישראל באמצעות כלי תקשורת ועיתונאים. "התנהלות זו בעת מלחמה היה בה לדעת השב"כ כדי לפגוע בביטחון מדינת ישראל או לסכן אותה. בין המסרים שלדעת שב"כ מסכנים את ביטחון המדינה נמצאים אותם מסרים שהועברו בעת מלחמה, שהעלו את קרנה של קטאר ופגעו לכאורה במצרים. להערכת השב"כ מצב שכזה עלול היה ויש בו כדי לגרום לתסיסה במצרים ולסכן את ביטחון המדינה".
כדי להתחקות אחר אותה "רכבת" מסרים שיצאה לדרך מקטאר לישראל, תוך העסקתם לכאורה של פלדשטיין ואוריך על ידי ג'יי פוטליק שבעצמו שימש כלוביסט של קטאר באמצעות כלי תקשורת ועיתונאים ישראליים, היה צורך שהזימון של אותם עיתונאים יאושר על ידי הפרקליטות והיועצת המשפטית לממשלה. חלקם פרסמו את אותם המסרים וחלקם קיבלו את המסרים אולם בחרו שלא לפרסמם. הם קיבלו את המידע מאותם יועצים של ראש הממשלה ולכאורה בידיעה כביכול שמדובר במידע מתוך הקבינט הביטחוני או מלשכת ראש הממשלה.
במשטרה מבהירים כי מדובר בעיתונאים שזומנו לעדות פתוחה בלבד ולא לחקירה כחשודים בשום צורה שהיא, והמטרה היא ללמוד על אופן ההתנהלות ועל קבלת ההחלטות ככל שהעיתונאים יסכימו לשתף פעולה בנושא.
מטעם היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה נמסר: "מערכת אכיפת החוק רואה חשיבות עליונה בהבטחת חופש העיתונות. לכן מדיניות האכיפה, שאין כל שינוי בה, היא לצמצם ככל הניתן מצבים של גביית עדויות מעיתונאים. בכל מקרה גביית עדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות".
עוד פורסם: "חקירת החשדות בעניין קידום האינטרסים של קטאר על ידי יועצי ראש הממשלה מחייבת גביית עדות פתוחה מעיתונאים. בלא גביית עדויות מעיתונאים לא ניתן יהיה לברר את העובדות הרלוונטיות. העיתונאים שזומנו וצפויים למסור עדות בפרשה אינם חשודים ולא נשאלים על מקורותיהם. העיתונאי שנחקר באזהרה במסגרת הפרשה זומן במקור למתן עדות פתוחה ולא כחשוד. במסגרת עדותו התגבש חשד משמעותי שהעיתונאי היה יחד עם יועצי ראש הממשלה חלק מהמנגנון של קבלת טובות ההנאה מקטאר בעד קידום האינטרסים שלה".
בהמשך ההודעה נמסר: "במצב דברים זה הוחלט לעבור לחקירה באזהרה שהתמקדה בנושא קבלת טובות ההנאה מקטאר. אין בכך כדי לפגוע במדיניות האמורה בעניין עיתונאים".
המשטרה ביקשה היום (חמישי) להאריך את מעצרם של אוריך ופלדשטיין בשבעה ימים, ובינתיים מעצרם הוארך ביום אחד בלבד. במקביל צביקה קליין שוחרר ממעצר בית.
גילוי נאות: "מעריב" הוא חלק מקבוצת "הג'רוזלם פוסט"