לא פעם אנו נותרים עם זנבות ושאריות של חלות וסוגי לחמים שונים. במקרים כאלה אני חותכת הכל, מניחה על תבנית, מכניסה לתנור, מייבשת וקולה את השאריות היטב. אחר כך אני מכינה מהן פירורי לחם על ידי טחינה במעבד מזון ושומרת בצנצנות. לפעמים אני חותכת אותן לקוביות קטנות מאוד, משקה בשמן זית, מפזרת מעל שלל תבלינים אהובים ומכניסה לתנור לייבוש נוסף. אלה הופכים לקרוטונים טעימים שאותם אני נוהגת לשלב בסלטים ובמרקים. כאשר הכמות זניחה ואין לי חשק להכין ארוחת ערב, מיד הפרוסות הופכות לנתח רך – אני טובלת בביצה טרופה ומטגנת בחמאה משני הצדדים עד לקבלת גוון זהוב ושחום, מעבירה לצלחת, בוזקת מעל לפרוסות כף או שתיים של סוכר וכמות נדיבה של קינמון. הטעם מושלם.

השבוע כשגיליתי במטבח כמות די גדולה של קוביות לחם החלטתי להכין פשטידת לחם, המוכרת בשם Bread Pudding. בעצם היא דומה ללחם האבוד (Pain Perdu) מהמטבח הצרפתי. העיקרון מבוסס על שאריות של פרוסות לחם אשר נטבלות בתערובת ביצים וחלב ומטוגנות בחמאה. במקרה של הכנת הפשטידה, במקום טיגון אופים את כל הטוב הזה. מה שאני מאוד אוהבת בהכנת פשטידת לחם הוא שאין חוקים ואפשר להיות יצירתיים ולהוסיף למתכון הבסיסי כל תוספת שעולה על דעתכם. במידה שבחרתם להכין פשטידת לחם מתוקה אזי אפשר להוסיף צימוקים, אגוזים, פירות מיובשים, שוקולד גרוס, מרשמלו ועוד. כך הופכים את הפשטידה לסוג של עוגת לחם רכה ומתוקה. הפעם בחרתי להכין פשטידת לחם פיקנטית ומלוחה, ומה שטוב בה שאפשר לשדך לה מגוון תוספות לפי טעמכם, כמו גבינות, ירקות, עשבי תיבול, אגוזים או כל חומר גלם העולה בדעתכם. פשוט מערבבים, מתבלים והופ לתנור. אני אוהבת את פשטידת הלחם שלי לא גבוהה מדי, לכן בחרתי להכינה בתבנית סנייה בינונית, מה שיוצר מאפה שחום, פריך וטעים מאוד. 

למתכונים נוספים: https://www.pascalpr.co.il/

פשטידת לחם

החומרים (לתבנית סנייה נמוכה בקוטר 22 או 24 ס"מ בגובה 4 ס"מ):

  • 4־3 כוסות קוביות חלה או לחם
  • ½ כוס חלב
  • ½ מכל שמנת לבישול
  • 3 ביצים טרופות
  • 1 כפית מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית אריסה
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 בצל סגול חתוך לרצועות
  • 3 שיני שום כתושות
  • 4 פטריות שמפיניון פרוסות דק
  • ½ כוס כוסברה קצוצה דק
  • ½ כוס פטרוזיליה קצוצה דק
  • 1 פלפל אדום מיובש קצוץ או חתוך לפיסות בינוניות (לא הכרחי)
  • ½ כוס קשקבל מגוררת (לא חובה)
  • 4 כפות שמן זית לשימון התבנית

אופן ההכנה: 

1. מניחים את קוביות הלחם או החלה בקערה רחבה. בכלי נפרד שמים את החלב, השמנת לבישול והביצים ומתבלים במלח, פלפל ואריסה, טורפים היטב ויוצקים על קוביות הלחם בקערה, מערבבים ומניחים בצד.

2. מחממים במחבת שלוש כפות שמן זית, מוסיפים את רצועות הבצל הסגול ומטגנים במשך 3־2 דקות עד לקבלת גוון חום־זהבהב. מערבבים בכף עץ ומוסיפים את השום הכתוש ופרוסות הפטריות, מאדים יחד עוד 3־2 דקות ומסירים מהלהבה. מצננים מעט. מעבירים את הבצל המטוגן והפטריות המצוננים מעט אל הקערה עם קוביות הלחם ומערבבים הכל היטב. מוסיפים את הכוסברה, הפטרוזיליה, הפלפל המיובש והגבינה המגוררת ומערבבים היטב.

3. משמנים היטב את התבנית ביתר שמן הזית, מעבירים את עיסת קוביות הלחם אל התבנית ומשטחים. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך 40־30 דקות או עד שהמאפה מזהיב. מוציאים מהתנור ומצננים מעט. מגישים פושר.

טיפסקל

  • בהכנת הפשטידות אפשר להשתמש בכל סוגי הלחם. בחרתם בגרסה המלוחה, אתם יכולים לשלב עשבי תיבול שונים ובמבחר גבינות.
  • אם בוחרים להכין את הפשטידה בגרסה המתוקה, אני ממליצה לכם להשרות בנוזלים במשך לילה שלם, כך קוביות הלחמים סופגות היטב את הנוזלים והטעמים.
  • אתם יכולים לשלוט על כמות הביצים ו/או הגבינות שאותן מוסיפים לפשטידה לפי המרקם והרכות שאתם מעוניינים לקבל.
  • אם בחרתם להכין אותה בגרסה המתוקה, מעניין ומיוחד להכין אותה בקוקוטים אישיים ובתום האפייה להגיש עם כדור גלידה.